Yrityksen perustaja Petteri Tolosta voisi kutsua eräänlaiseksi pellepelottomaksi, sillä hän on aina tykännyt näprätä erilaisten elektroniikkalaitteiden kanssa ja luoda sovellutuksia käytännön ongelmien ratkaisemiseksi. 2000-luvun alussa hän teki testipenkkejä hydrauliikkakoneisiin sekä toteutti eräälle yritykselle jätepuristimen täyttöastetta seuraavan sovelluksen, joka hälytti kuskeille, kun tyhjennyksen aika alkoi olla lähellä.

”Tuo jätepuristimia varten tehty sovellus on edelleenkin käytössä. Kaikki tuotteemme ovat syntyneet asiakkaiden tarpeista ja tämä periaate kuvaa hyvin toimintaamme edelleen”, hän sanoo.

Vuonna 2002 Petteri kehitti gsm-tekniikkaan perustuvan palvelun, jolla kuljettaja voi avata oven puhelinsoitolla. Pian avausta hoitavaan sovellukseen pyydettiin kulkuoikeuksien tarkistusta, joten se lisättiin. Silloin syntyi kulunvalvontajärjestelmän ensimmäinen versio.

Etukenossa uudet teknologiat käyttöön

Koska yrityksen tuotekehityksestä vastaava Petteri on teknologioista niin kiinnostunut, on Tolotech ollut monta kertaa edellä aikaansa. Esimerkiksi Tolotechin kulunvalvontajärjestelmään otettiin käyttöön pilvipalvelu vuonna 2007, kun koko pilvipalvelu-termiä oli maailmalla alettu käyttää vasta edellisenä vuonna.

”Ennen käyttöoikeudet tallennettiin laitteen muistiin, mutta pilvipalvelu avasi hallinnointiin ihan uuden maailman. Sen jälkeen asiakas pystyi tallentamaan järjestelmään 250 käyttäjän sijaan tuhansia”, Petteri avaa.

Vuosien aikana niin tuotteiden rauta kuin ohjelmistotkin ovat kehittyneet jatkuvasti. Tuotteisiin on tehty rajapintoja, joiden avulla niihin voidaan integroida muita järjestelmiä. Myös lakimuutokset ovat tuoneet muutostarpeita. Uusimpana lisänä Tolotechin tuotesisältöihin on tullut parkkihallien porttien rekisterikilpitunnistus.

”On mahtavaa olla alalla, joka menee eteenpäin ja pystyä tarjoamaan myös asiakkaille heidän arkeaan helpottavia tuotteita. Kun tekniikka kehittyy vauhdilla eteenpäin, on hyvä olla vainu siitä, mitkä teknologiat menestyvät ja vastaavat asiakkaiden toiveisiin. Seuraamme myös teknologioiden hintakehitystä, jotta voimme tarjota hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia tuotteita”, hän kertoo.

Kotimaisen toimijan tiedot pysyvät kotimaassa

Tolotech on tarkka siitä, että käytetyt palvelimet ja niihin tallennettu tieto pysyy kotimaan rajojen sisällä. Poliisilta saatu turvallisuusalan elinkeinolupa mahdollistaa turvasuojaustoiminnan, ja Tolotech voi tarjota kulunvalvontaa palveluna myös niille tahoille, jotka eivät itse elinkeinolupaa halua hakea.

”Lakimuutoksen myötä jokaisella, joka työkseen hallinnoi kulkuoikeuksia, pitää olla elinkeinolupa. Sen hankkimisprosessi on melko työläs, joten etenkin jotkut pienemmät isännöintitoimistot ostavat mieluummin valmiin palvelun”, Petteri toteaa.

Tänään Tolotechin toimiston eteen tuodaan lähetys, jossa on aurinkopaneeleita ja akkuja. Petterillä on kehitteillä oma sovellus, jonka avulla hän optimoi kesämökkinsä sähköntuottoa. Liikkeelle hän lähtee kahden paneelin voimalla, ja tarkoituksena on viritellä systeemi, joka lopulta hoitaa kaiken mökillä tarvittavan sähkön. Petterin rakkaus tekniikkaan näkyy siis niin töissä kuin vapaa-ajalla.

 

Teksti: Henna Lusa

Kuva: Tommi Karjalainen

Julkaistu: 3.1.2020