Skip links

Ilkivallan määrä putosi murto-osaan Martinlaaksossa

Martinlaaksosta löytyy verrattain ainutlaatuinen pysäköintihalli, joka tarvitsi tarkoitetulla tavalla toimiakseen niin ikään ainutlaatuisia ratkaisuja. Hallia käyttää sopimuksella useampi sata ihmistä, mutta näiden käyttäjien lisäksi hallin tulee tarjota pysäköintimahdollisuus myös muille autoileville. Toisin sanottuna hallista löytyy parikymmentä yleistä pysäköintipaikkaa, joihin tulee olla pääsy vapaasti. Hallissa on kaksi sisäänkäyntiä, toinen idän puoleisessa ja toinen lännen puoleisessa päädyssä.

Koska yleisessä käytössä oleville paikoille on kenen tahansa päästävä pysäköimään autonsa, kulunvalvonnan hallissa tulee olla sellainen, että sinne pääsee ainakin yhdestä sisäänkäynnistä sisään ilman pysäköintisopimusta ja kulkuoikeutta. Läntisessä sisäänkäynnissä on aikaisemmin ollut käytössä liiketunnistin oven avaamiseksi muille kuin sopimuspysäköijille. Tämä ratkaisu ei kuitenkaan palvellut tarkoituksessaan niin hyvin, kuin olisi voinut kuvitella. Nosto-ovi näet aukesi myös jalankulkijoille, mikä aiheutti kohteessa asiatonta oleskelua ja ilkivaltaa. Ilkivalta paisui lopulta jopa useita kertoja viikossa toistuvaksi riesaksi.

Pysäköintihallin toiminnasta taannoin vastanneelle isännöitsijä Lasse Erjamolle Tolotech oli tuttu toimija hallin idän puoleisen sisäänkäynnin kulunvalvontajärjestelmän vuoksi. Kyseisessä sisäänkäynnissä oli ollut jo pidemmän aikaa Tolotechin puhelinsoittoavaus käytössä. Näin ollen Erjamo lähtikin lähestymään Tolotechia ilkivaltaongelma kourassaan.

Alkuun asetelma aiheutti Tolotechillakin muutamat pään rapsutukset, mutta ongelmaa lähdettiin lopulta purkamaan rekisterikilpitunnistuksen avulla. Ovelle asennettiin rekisterikilpitunnistuskamera yhdessä kulunvalvontalaitteistomme kanssa, mikä mahdollistaa sen, että sisään pääsee vain rekisterikilvin varustetulla ajoneuvolla. Mikäli rekisteritunnus löytyy ToloGo-palvelustamme, nosto-oven avaamisen yhteydessä käyttäjälle luodaan aktiivinen kulkuoikeus hallin käyntioveen. Sisäänkäynnin yhteyteen on lisätty käyttöohjeet ToloGo-sovelluksen käyttöön ottamiseksi. Näin ollen kuka tahansa saa lisättyä autonsa sovellukseen, minkä jälkeen kulkeminen onnistuu sekä nosto-ovesta autolla että käyntiovesta jalan.

Erjamon mukaan järjestelmän käyttöönotto sujui laitteiston säätöä myöten sujuvasti, eikä ongelmiakaan ole ilmennyt. Lisäksi Tolotechin huollosta on tähän asti ensinnäkin vastattu nopeasti ja toisekseen ratkottu pienimmätkin haasteet käden käänteessä. Erityisesti se, että Tolotechilla oltiin valmiita kehittämään järjestelmää varta vasten Martinlaakson pysäköintihallin tarpeisiin vastaavaksi, teki Erjamoon vaikutuksen.

Nyt, kun järjestelmä on ollut kohteessa jo hetken käytössä, on turvallista sanoa, että ilkivallan määrä on vähentynyt huomattavasti. Aikaisemmin tapauksia ilmeni viikkotasollakin jo useampia kertoja, nyt ilmoituksia ilkivallasta saatetaan hallista vastaavan henkilöstön tietoon satunnaisia kertoja kuukaudessa. Erjamon mukaan Tolotechin kulunvalvontajärjestelmän ehdoton vahvuus on sen yleisesti lisäämä turvallisuus Martinlaakson hallissa. Turvallisuusnäkökulma kun vaikuttaa tällaisessa toimintaympäristössä lähes kaikkiin asioihin.